Aktiviteter 2020

Aktiviteter høsten 2020

Mandag 14. september kl 18:15: The Worlds of JRR Tolkien
Nils Ivar Agøy og Kaj Apeland diskuterer den nye boken til John Garth, som tar for seg stedene som inspirerte Tolkien da han skrev Ringenes Herre, Silmarillion, Hobbiten og andre tekster.
Sted: Deichmanske bibliotek Bjørvika, Kursrom Lunden, 4. etasje.
På grunn av korona-tiltak blir det streng begrensning i antallet personer som kan møte opp fysisk på biblioteket.

Onsdag 7. oktober kl 18:15: Effekter i Hobbiten-filmene
Vi får besøk av Hans Gunnar Brekke som er førsteamanuensis ved Westerdals institutt for film og medier. Han jobbet for Weta Digital med visjonene til regissør Peter Jackson og utviklet mange av de store filmsekvensene i Hobbit-filmene!
Sted: Deichmanske bibliotek Bjørvika, Kursrom Lunden, 4. etasje.

For dem som ikke får billett eller ikke befinner seg i Oslo vil også streame foredraget på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=o2lzG_O5AsU Opptaket blir også liggende ute i ettertid, men på grunn av rettighetsproblemer er det bare lydopptak av deler av foredraget.

Fredag 13. november kl 17:45: Rusmidler i Midgard
Vegard jobber ved rettsmedisinske fag og gjør analyser på både legale og illegale rusmidler. Han gir oss en introduksjon til hvilke rusmidler vi finner i Tolkiens verker både i bøkene og på film! Han kommer også til å spekulere litt ut ifra hva J.R.R. Tolkien selv har sagt og kan ha visst om…
Sted: Deichmanske bibliotek Bjørvika, Kursrom Lunden, 4. etasje. NB! På grunn av smittevernsregler kan vi ikke holde møtet fysisk. Det blir kun et virtuelt møte. Medlemmer har fått en epost med instruksjoner om deltakelse gjennom Zoom.
Vi vil også streame foredraget på youtube https://youtu.be/WrxuvqwX6V0 Opptaket blir liggende ute i ettertid.

Lørdag 21. november: Arthedains julefest
Arthedains tradisjonelle julefest blir i år virtuell, siden det er vanskelig å få til fysisk fest med korona-begrensningene. Zoom-lenke får du per epost dersom du er medlem (ca en uke på forhånd), eller i Facebook-eventen.
Kl 1800: Vi logger på zoom og har det hyggelig. Ta gjerne på deg din favoritt-t skjorte med Tolkien-inspirert design og vis fram!
Kl 1830: Tolkien-quiz
Etter quizen: Vi fortsetter samtalen så lenge vi har lyst!
Ha gjerne noe godt i glasset, og kanskje noe godt å spise på også?


Aktiviteter våren 2020

Mandag 3. februar kl 17:30: Tolkien og Wagner U
Kaj Apeland forteller om Richard Wagners musikkdramatiske storverk Nibelungenringen. Denne syklusen av operaer har flere fellestrekk med fortellingene fra Midgard som Tolkien skapte langt senere. Er det noen forbindelse mellom dem?
NB! Vi møtes i studentpuben Escape på universitetsområdet Blindern, Gaustadalléen 23b

Tirsdag 3. mars kl 17:30: Tolkiens brev, med Heidrun Sørlie Røhr ved Nansenskolen!
Tolkien skrev ingen selvbiografi, men han var derimot en formidabel brevskriver, og etterlot seg en stor mengde brev, til både familie, forleggere, venner, og lesere. Noen er skrevet i dypt alvor, andre med kjærlighet, noen i frustrasjon og irritasjon, andre er humoristiske. Hva kan vil lese ut av disse brevene, om hvordan Tolkien selv forsto sitt forfatterskap?
NB! Vi møtes i kinosalen hos Tanum Eldorado bokhandel i Torggata

UTSATT Torsdag 2. april fra kl 17:30: Rusmidler i Midgard UTSATT
Vegard jobber ved rettsmedisinske fag og gjør analyser på både legale og illegale rusmidler. Han gir oss en introduksjon til hvilke rusmidler vi finner i Tolkiens verker både i bøkene og på film! Han kommer også til å spekulere litt ut ifra hva J.R.R. Tolkien selv har sagt og kan ha visst om…
NB! Utsatt på grunn av korona-restriksjoner og utsatt åpning av Deichmanske Bjørvika! Ny dato kommer!

Torsdag 2. april kl 17:30: Ilúvatars gave NB! virtuelt møte ved Magne Bergland
De som har lest Tolkiens bøker, kjenner til den fundamentale forskjellen mellom menneskers og alvers livsløp: Mens menneskene er dødelige, lever alvene nærmest evig.
Hvis man har lest Silmarillion husker man kanskje forklaringen på det: Ved Ardas skapelse ga Ilúvatar (Gud) menneskene en «gave» som medfører at de er dødelige.
Men hva innebærer denne gaven egentlig, og hvordan kan det ha seg at denne mytologiske forklaringen også ble et teologisk problem for Tolkien?
For å se nærmere på det, må vi diskutere både død, frihet og bruken av anførselstegn! Lenke: https://youtu.be/Hq-VKKvBz4U (foredraget blir liggende på youtube i etterkant)

Fredag 17. april kl 18: The Adventures of Tom Bombadil NB! virtuelt møte
The Adventures of Tom Bombadil er en samling tekster skrevet av Tolkien, utgitt i 1962. Nils Ivar Agøy, Magne Bergland og Rune Ulset Furberg diskuterer tekstene og hvordan de henger sammen med resten av Tolkiens verden.
Mer om boka (på engelsk): http://www.tolkienlibrary.com/booksbytolkien/adventuresoftb/description.htm
Lenke:https://youtu.be/BkMtdRzndIk (diskusjonen blir liggende på youtube)

Mandag 8. juni kl 1730: Tingmøte; Arthedains generalforsamling hvor medlemmer kan være med på å bestemme hva foreningen skal drive med framover! Tingmøtet vårt blir en online event i år. Vi tar det via konferanse-appen Zoom: https://eu01web.zoom.us/j/63670543503
Zoom-lenken kommer til å være åpen fra kl 17:15, slik at folk kan fikle med tekniske ting før selve møtet starter.For å bruke Zoom, kan du enten installere appen herfra på forhånd https://zoom.us/ eller du kan delta via nettleser (chrome fungerer best). J